Szélárnyék - Tribün

Hírek, elemzések a motorsport világából Szabó Balázzsal.

Toplista - Ifjú titánok, avagy a generációváltás

verstappen-leclerc-isnt-the-only-young-gun-threat-in-formula-1-1280x720.jpg

 

Toplistáimban olyan nagy neveket hozok, melyek valamilyen szempontból meghatározók a Forma-1 történelmében, vagy jelenében, vagy múltjában. Első listámban az új generációt veszem górcső alá, akiknek első nagy neve a 2016-ban igazán berobbanó Max Verstappen volt.

 
  1. Max Verstappen

Kivel mással is lehetne kezdeni, mint a hollandok nagy reménységével, aki igazi versenyző családba született. Édesapját talán mindenki jól ismeri, korábbi F1 pilóta Jos Verstappen, de édesanyja is sikeres gokart versenyző, míg nagyapja és nagybátyja GT pilóta volt. Ő maga nagyon sikeres volt a királykategória előtt, ezt mutatja az is, hogy 2014-ben egy szezonon belül "csupán" 4 kategóriában indult és elképesztő elsőségeket halmozott, ő volt az egyetlen, akinek sikerült sorozatban 6 futamot behúzni. A következő évben pedig nagyon fiatalon, már 17 évesen bekerült a Toro Rosso-hoz, mindezt úgy, hogy több lépcsőfokot is átlépett, melyet a többség ki kell járjon az F1 előtt. Azóta igazából a sikere is csak a Red Bullon és a Honda erőforrások megbízhatóságán múlik, de ha egyszer összeáll a tökéletes páros…

  1. Charles Leclerc

Ki ne szeretne a monacoi hercegségbe születni, ahova gyakorlatilag eljutni is egy kiváltság, nemhogy ott is élni. Charles nagyon korán, már 7 évesen versenyezni kezdett, mentora pedig Jules Bianchi volt, akinek családja folyamatosan támogatta az ő pályafutását is. Leclerc útja a Ferrari ülésig közel se mondható egyszerűnek, habár, ha az eredményeit nézzük, akkor egyértelmű, hogy itt a helye. De ha a színfalak mögé tekintünk, 2015-ben elvesztette Jules-t, később pedig 2017-ben édesapját, mindezt úgy, hogy mindkét esemény idény közben történt, amikor a legjobban kellett összpontosítania, hogy elérje azt, amiről álmodott gyerekkora óta. Elképesztő, hogy hogy tudott ilyen fiatalon szembenézni ezekkel, majd kimenni a pályára és megnyerni mindent, amit csak lehetett. 2019-ben pedig a Ferrari legfiatalabb igazolásaként legyőzni Vettelt. Ha a Ferrarinál megoldódnak a hosszú ideje tartó gondok, akkor nagyon nagy esélyese több Vb címnek is. 

  1. Lando Norris

20 éves tehetség, aki habár egy nagyon életvidám és szórakozott megjelenés, annál kegyetlenebb hidegvérű pilóta a pályán és annál érzelmesebb hálás személy, aki szó szerint végig járta a Forma-1-ig vezető út minden lépcsőfokát. Majdnem mindent megnyerve jutott el 2019-ben a McLaren-be és hogy miért csak majdnem? 2018-ban egy hatalmas csatát vívott George Russel-el, aki végül kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel lehetett bajnok, de abban a mezőnyben Alex Albon mellett ott volt a most debütáló Nicholas Latifi is. Vagyonos családból jön, mégse egy felfuvalkodott csókos gyerek, akinek édesapja mindent megvásárol, még az ellenfeleket is. Róla sokkal inkább a hála és küzdeni vágyó igazi zsenialitás sugároz, ahogy láthattuk ezt élete első királykategóriában szerzett dobogója után is. A McLaren pedig egy olyan növekedésben van, aminek ő egy kiváló alapköve lehet és hosszútávon, vissza kormányozhatja a legendás istállót a csúcsra.

  1. Alexander Albon

Alex kicsit idősebb, mint a többi ifjú titán, neki is volt nem egy nehézség, amely hátráltatta pályafutása kezdetén. Édesanyja börtönben is ült, sok testvéréről neki kellett gondoskodnia és közben folyamatosan a maximálisat nyújtani a kisebb versenysorozatokban, ahol igazán nagy sikert talán ezek miatt se tudott elérni. Mindenesetre egy nagyon tehetséges pilótáról beszélünk, aki ha kisebb szerencsével is, de bekerült a Red Bull istállóhoz, ahol tavaly a szezon második felében egy nagyon meggyőző teljesítményt tudott nyújtani, ezzel jelezve Christian Hornernek hogy érdemes vele számolniuk Verstappen mellett. Az osztrák szezonnyitó pedig magáért beszél, valószinüleg simán húzta volna be a győzelmet, ha Hamilton nem teszi ki a könyökén a hosszú egyenes utáni kanyarban és ha nincs az elektronikai hiba. De a F1 az a sport, ahol nincs ha, kíváncsian várom, hova vezet majd a thai pilóta idénybeli teljesítménye és esetleg meg tudja e szorongatni Verstappent.

  1. George Russel

Egy újabb Brit pilóta Norris után, akinek a valós tehetségét, teljesítményét még csak a virtuális versenyeken csodálhattuk meg, hiszen egy olyan Williams-ben kellett megmutatnia, hogy mit tud, ami közel sincs korábbi önmagához és az életben maradásért küzd. Formula-4, GP3, Formula-2 bajnok, ezután jött Norrissal együtt az F1-be és habár például Lando-hoz képest most a mezőny utolsó felében van, a Mercedes kötelékeiben versenyez azóta amióta közel ért a tűzhöz és már most az egyik legnagyobb esélyese az ezüst nyilak egyik ülésére, melyből lehet, hogy jövőre egy felszabadul, akkor pedig Hamiltontól nagyon sokat tanulhat. Egy kivételes tehetség ő is, aki ott lehet akkor, ha ez az új generáció egymásnak feszül az elkövetkező F1-es korszakban.

SzB

kép: dailytimes.com

Szélárnyék - Tribün

Friss topikok

süti beállítások módosítása